E-Kraina Nafty

Smalczyk Czyli „Mazidło Chyrowskie”

to połączenie zmielonego mięsa wieprzowego ze słoniną, boczkiem wędzonym i cebulą, topionych na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku, przestudzić, wlać do słoików. Stosować do smarowania ciepłego wiejskiego chleba.

Aktualności

Produkty Lokalne

Lampa naftowa

Lampa naftowa

w połowie XIX w. we Lwowie, Ignacy Łukasiewicz wraz z Janem Zehem, prowadził badania nad destylacją ropy naftowej, które pod koniec 1852 r.

Pisanki łemkowskie

Pisanki łemkowskie

do tradycji Łemkowszczyzny należy przygotowywanie pisanek, począwszy od Wielkiego Czwartku kobiety zabierały się do farbowania i zdobienia jaj, którymi dzielą się przy składaniu życzeń. Do malowania używano naturalnych barwników. Pisanki...

Hałuszki

Hałuszki

kluseczki z odcedzonych tartych ziemniaków z jajkiem wrzucane na wrzątek, a podawane z mlekiem, masłem i cebulką. Przepisy dawnej kuchni łemkowskiej, to potrawy proste, z małą ilością składników, mięso jadano...

Podkarpacki miód spadziowy

Podkarpacki miód spadziowy

to miód sekcyjny, miód płynny lub skrystalizowany, o gęstej, płynnej oraz lepkiej konsystencji. Ma specyficzny korzenny zapach oraz delikatny lekko słodki, typowo żywiczny smak. Miód posiada zabarwienie od ciemnobrązowego z...

Kiełbasa Pradziada EKO z Dukli

Kiełbasa Pradziada EKO z Dukli

to produkt, który jest unikalny na skalę krajową. W skład wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki, doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzona w tradycyjny sposób na drzewie bukowym.

Tradycyjna bryndza kozia z Mszany

Tradycyjna bryndza kozia z Mszany

tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. To najbardziej tradycyjny ser znany od wieków w naszych okolicach.

Smalczyk Czyli „Mazidło Chyrowskie”

Smalczyk Czyli „Mazidło Chyrowskie”

to połączenie zmielonego mięsa wieprzowego ze słoniną, boczkiem wędzonym i cebulą, topionych na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku, przestudzić, wlać do słoików. Stosować do smarowania ciepłego wiejskiego chleba.

Chleb orkiszowy z piekarni z Łężan

Chleb orkiszowy z piekarni z Łężan

od kilku lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród klientów. W 2009 r. podczas imprezy Karpackie Klimaty otrzymał certyfikat z zaszczytnym tytułem oraz logo „Ulubiony chleb krośnian 2009”.

Wyroby z siana

Wyroby z siana

plecionkarstwo to rzemiosło, polegające na wyrobie wszelkiego rodzaju plecionek ze słomy, siana i wikliny. Rzemiosło to jest pasją P. Andrzeja Wrzecionki, który wypracował własną technikę tworzenia sznurów z siana i...

Zupa na serwatce

Zupa na serwatce

boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do serwatki, razem zagotować. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, wlać do gotującej serwatki ciągle mieszając. Dodać sól i chrzan do smaku. Na koniec dodać...

Prev Next

Mikroprojekt jest realizowany w ramach projektu parasolowego pn. „Transgraniczna współpraca na rzecz turystyki uzdrowiskowej pogranicza polsko-ukraińskiego” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

Lider Projektu Parasolowego:

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” info@procarpathia.pl
www.procarpathia.pl

Lider Mikroprojektu:

“Agencja Rozwoju Lokalnego Drohobyczyzny” dorosh@drohobych.com.ua

Partner Mikroprojektu:

Lokalna Grupa Działania „Kraina Nafty” biuro@kraina-nafty.pl
www.kraina-nafty.pl

Anal
Threesome
Blowjob
Blowjob
Blowjob
Threesome
Blowjob
Creampie
Anal
Blowjob
Creampie